Romania la Campionatul mondial din Uruguay - 1930

 
ActivSport
CLASAMENTE
BILETUL ZILEI
PRONOSTICURI
AVANCRONICI
CLASAMENT
Romania
Clasament Romania Liga 1
CLASAMENT 2019
CLASAMENT FORMA
REZULTATE 2019
PROGRAM 2019
Cupa Romania
ALTE CLASAMENTE
Clasament Liga 2 - Seria  1 Liga 2 - Seria 1
Clasament Liga 2 - Seria 2 Liga 2 - Seria 2
Clasament LIGA 3 SERIA 1 LIGA 3 SERIA 1
Clasament LIGA 3 SERIA 2 LIGA 3 SERIA 2
Clasament LIGA 3 SERIA 3 LIGA 3 SERIA 3
Clasament LIGA 3 SERIA 4 LIGA 3 SERIA 4
Clasament LIGA 3 SERIA 5 LIGA 3 SERIA 5
FOTBAL
Jucatori fotbal JUCATORI
Antrenori ANTRENORI
Arbitri ARBITRI
Cluburi fotbal CLUBURI FOTBAL
Asociatii judetene  de fotbal ASOCIATII JUDETENE
Federatii fotbal Internationale FEDERATII FOTBAL
FORMULA 1
CUPA MONDIALA RUGBY
SPORT AGREMENT
BILETE LA MECIURI
VIDEO
CONTACT
1Dunărea Călărași3
2Astra Giurgiu3
3Hermannstadt3
4CFR Cluj1
5FC Botosani1
6CSU Craiova0
7Gaz Metan0
8FC Voluntari0
9CSMS Iasi0
10Dinamo0
11Concordia Chiajna0
12Sepsi0
13Viitorul0
14FCSB0
SONDAJ
Pronostic CFR- Malmo FF
1
X
2
 
PUBLICITATE
 Romania la Campionatul mondial din Uruguay - 1930
Romania la Campionatul mondial din Uruguay - 1930

Campionatul Mondial de Fotbal 1930 a fost primul campionat mondial de fotbal care s-a ținut vreodată. A fost jucat în Uruguay în perioada 13 iulie - 30 iulie 1930. FIFA a ales ca locație Uruguayul în urma conferinței de la Barcelona de la data de 18 mai 1929.

Primele două meciuri ale Campionatului Mondial s-au desfășurat simultan, și au fost câștigate de Franța și SUA în defavoarea Mexicului (4-1), respectiv Belgiei (3-0). Primul gol din istoria Campionatul Mondial a fost înscris de jucătorul francez Lucien Laurent în minutul 19 al meciului cu Mexic.

Finala a fost câștigată de gazde. Uruguayul a învins cu scorul de 4-2 echipa Argentinei, în fața a 93.000 de spectatori, și a devenit astfel prima campioană mondială.

Poate o să vă mire acest lucru, poate deja cunoașteți acest amănunt, naționala României a fost prima echipă de fotbal din lume înscrisă la un Campionat Mondial. Însă participarea românilor nu a dus lipsă de piedici. În afară de faptul că selecția a fost făcută de regele Carol al II-lea, care a lăsat acasă fotbaliști importanți ai vremii, precum Ștefan Dobay, alți fotbaliști au renunțat la salarii și chiar au fost concediați de la muncă pentru a putea reprezenta țara noastră la acest turneu final (până la urmă, Octav Luchide s-a ocupat de rezolvarea situațiilor neplăcute ale unor fotbaliști, însă doar după ce aceștia s-au întors din Uruguay).
Toți jucătorii care au participat pentru România la acest turneu final pot fi numiți eroi, însă doi dintre ei vor fi eroii poveștii noastre. Se numesc Adalbert Deșu și Constantin Stanciu. Deșu, născut la Gătaia, în județul Timiș, în anul 1909 (acum aproape un secol !) a început să joace fotbal în localitatea sa natală, însă a trecut, la 19 ani, la UDR Reșița, echipă condusă pe atunci de bogătașul Max Auschnit. La doar 20 de ani, Deșu a marcat primul său gol pentru echipa națională în chiar primul său meci pentru aceasta, într-un meci amical împotriva Bulgariei. La 21 de ani, Deșu (al doilea din stânga, rândul de sus),era chemat pentru a evolua la Campionatul Mondial din Uruguay. A primit o grea lovitură din partea lui Auschnit, care a refuzat să îi plătească acestuia salariul timp de două luni, însă a strâns din dinți și a plecat cu echipa în Uruguay. Despre Stanciu, născut în 1911, la București, jucătorul lui Venus, se spune că ar fi fost șomer, iar plecarea sa în Uruguay nu i-a adus pierderi financiare.

Și iată că, pe 14 iulie, românii erau față în față cu naționala statului Peru, prima națională din afara Europei pe care o întâlneau vreodată, și asta la primul meci de la Campionatul Mondial !

Și vine și secunda 50, când, din spusele portarului Lăpușneanu, “Adalbert Deșu a prins un șut fenomenal de la 30 de metri”, învingându-l pe portarul peruan. Deșu tocmai marca primul gol al României la turneele finale ale Campionatului Mondial, un gol care astăzi se situează pe locul 6 în topul celor mai rapide goluri înscrise la această competiție.

Însă peruanii au simțit că nu e de glumit cu România. Jocul dur al acestora a fost amintit de către majoritatea fotbaliștilor care au evoluat în acel meci. În primele douăzeci de minute, Adalbert Steiner a fost accidentat grav de către Luis Souza Ferreira, fractură de tibie și peroneu, accidentare care avea să pună capăt carierei de fotbalist a jucătorului Chinezului din Timișoara, iar Constantin Stanciu a suferit o deplasare de rotulă, România rămânând în nouă jucători (opt de câmp, la acea vreme nu erau permise schimbările în meciurile oficiale). Peruanii au egalat, în mod firesc, prin cel care cauzase grava accidentare a lui Steiner, Souza Ferreira, dar, la doar un minut după egalare, într-un picior, Constantin Stanciu a reintrat în teren și, mai mult, în minutul 75, a înscris un gol extrem de important pentru naționala României. Scorul final avea să fie 3-1 pentru România, Nicolae Covaci înscriind golul desprinderii în minutul 85.

În ultimul meci de la acest turneu final, România avea să cedeze, scor 4-0, în fața viitoarei campioane mondiale și deținătoarea medaliilor de aur la JO din 1924 și 1928, Uruguay. Jucătorii români însă făcuseră o figură foarte frumoasă la acest turneu final, care nu a fost umbrită de acest rezultat mai puțin favorabil.

La întoarcerea în țară, Adalbert Deșu a fost înlăturat de la UDR Reșița de către patron, ajungând la Banatul Timișoara. Despre Constantin Stanciu nu pot să spun că mai știu mare lucru, însă Adalbert Deșu a avut un sfârșit tragic. La doar 24 de ani a fost nevoit să abandoneze fotbalul, după ce s-a îmbolnăvit de pneumonie. În 1937, la vârsta de doar 28 de ani, Deșu se stingea, bolnav de pneumonie, boală de care nu a putut să se vindece în cei patru ani de tratament.

Lotul Romaniei

Ion LAPUSNEANU (GK), Adalbert STEINER, Rudolf BUERGER, Ladislau RAFFINSKI, Rudolf WETZER, Constantin STANCIU, Adalbert DESU, Stefan BARBU, Alfred EISENBEISSER, Nicolae KOVACS, Emerich VOGL, Samuel ZAUBER (GK), Andrei GLANZMANN, Iosif CZAKO, Rudolf STEINER,  Corneliu ROBE, Alexandru BORBIL, Ilile SUBASEANU, Elemer KOCSIS, Petre STEINBACH

Antrenor: Romeo Radulescu

 
4437 vizualizari
CONTUL MEU


INSCRIE-TE AICI
CONCURS
LIGA CAMPIONILOR
EUROPA LEAGUE
EURO 2016
CUPA MONDIALA
JOCURILE OLIMPICE
OFERTE TURISM
NEWSLETTER
Fiti la curent cu ultimele informatii de pe site, inscriindu-va pentru newsletter.
RECOMANDA SITE
REZULTATE ETAPA 1
CFR ClujFC Botosani
11
Astra GiurgiuFCSB
10
HermannstadtSepsi
10
ViitorulDunărea Călărași
01
DIVERTISMENT
Linkuri
EnterClick